2009. június 1., hétfő

Torok Sándor emlékkiállítása Szabadkán


A szabadkai Városi Múzeumban 2009. május 16-án megnyílt elhunyt férjem, Torok Sándor emlékkiállítása.
A kiállítást Ninkovné Kovacsev Olga rendezte a vajdasági közgyűjteményekben fellelhető 129 darabból álló anyagból válogatva, amelyek katalógusban is dokumentálásra kerültek.
A tárlatot este 6-kor, a Múzeumok éjszakája nyitóeseményeként Szombathy Bálint Munkácsy-díjas képzőművész, művészeti író nyitotta meg.

Részlet a megnyitóból:
"Torok Sándor opusa alapjaiban értelmezte át a vajdasági rajz- és festőművészet koncepcióját, gyökeresen befolyásolva szereplőinek esztétikai és ideológiai szemléletét. Művész számára teljesítményével szembesülni annyit jelentett, mint átértékelni a saját produkciót, valamint mindazt, amit eme tájon az ideig a művészet nevében létrehoztak. Torok Sándor eme felbecsülhetetlen érdemét, amelynek értelmében átértékelte nemcsak saját, hanem egy egész kulturális szféra szemléletét és életérzését, ez alkalommal több, mint értékelnünk ildomos. Munkássága majdan megkapja méltó helyét a volt Jugoszlávia modernitás jegyében fogant második világháború utáni képzőművészetében. Ennek éljük most első pillanatát."

Szombathy Bálint

Nincsenek megjegyzések: